ossejt.org

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Akut (acut)

Jelentése heveny, éles, gyors lefolyású. Hirtelen fellépő vagy rövid időn belül kialakuló jelenség vagy betegség természetének megjelölésére szolgáló kifejezés.

Adenokarcinóma(adenocarcinoma)

Mirigyes rák, amely különböző szervek: légutak, gyomor-béltraktus stb. nyálkahártyáját bélelő hámsejtekből indul ki.

Addikció (addictio)

Valamely gyógyszertől vagy kábítószertől, illetve azok hatásától való testi, lelki függőség.

Adjuváns kezelés

 

Kiegészítő kezelés, amelyet az elsődleges gyógykezelés hatásosságának növelése érdekében alkalmaznak, pl. daganat műtéti eltávolítása után alkalmazott kemoterápia vagy sugárterápia.

Alfafetoprotein (AFP)

Fehérjetermészetű anyag, amely a vérben a magzat fejlődése során nagy mennyiségben található a születés előtt. Egy éves életkorra a vérből csaknem teljesen eltűnik. Bizonyos rákféleségek esetén, elsősorban máj- és hererák esetén újra megjelenik a vérben. A daganat eltávolítása vagy más eszközökkel való elpusztítása esetén az AFP szintje a vérben ismét csökken, míg a daganat kiújulásakor újból emelkedik. Az AFP szintjének mérése tehát alkalmas a kezelés hatásának, a daganat kiújulásának követésére és ellenőrzésére.

Anémia (anaemia)

Jelentése vérszegénység. Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült, szapora légzés és szívverés tüneteivel, valamint sápadtsággal jár.

Analgetikum (analgeticum)

 

Fájdalomcsillapítás céljából alkalmazott gyógyszer.

Angiográfia (angiographia)

Az erek röntgenvizsgálata, miután a vérpályába előzetesen festékanyagot fecskendeznek, mely a röntgenfilmeken árnyékot ad.

Angiogram

Az erekről készült röntgenfelvétel (lásd: angiográfia)

Antitest

Antigén (allergén) hatására a szervezetben képződő ellenanyag.

Antigén (antigen)

A szervezetben ellenanyag termelését kiváltó anyag vagy tényező.

Aspirációs biopszia (aspiratios biopsia)

Olyan eljárás, amikor egy tűn keresztül a szervezet különböző részéből sejteket szívnak le mikroszkópos vizsgálat céljára.

Atípusos (atypusos)

Jelentése rendellenes.

Azbeszt

 

Természetes anyag, amely igen finom rostokból épül fel. Ha a rostokat az ember belélegzi, azok a tüdőben megtelepednek, és ott vagy a mellhártyán daganatképződéshez vezethetnek.

Báriumbeöntés (bariumenema)

Beöntés formájában a belekbe juttatott bárium-szulfát, melyet a vastagbelek röntgenvizsgálatánál, azok láthatóvá tétele érdekében alkalmaznak.

Barett-özofágusz (Barrett oesophagus)

A nyelőcső (oesophagus) alsó, gyomorhoz közeli szakaszának nyálkahártyáján kialakuló elváltozás, melyre az a jellemző, hogy a nyelőcsövet bélelő laphámot foltosan mirigyhám váltja fel. A gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása (reflux) - amennyiben gyakran és hosszú időn át történik -, ehhez az elváltozáshoz vezet.

Basalsejtes karcinóma (basalioma)

A bőrrák leggyakoribb formája, amelynek jellemzője, hogy lassan növekedik, ritkán terjed rá környezetére, áttéteket nem képez, és kezelésre jól reagál.

Benignus tumor

 

Jóindulatú daganat, vagyis nem rák; nem szűri be, nem hálózza be (nem infiltrálja) környezetét, nem képez áttéteket.

Biológiai terápia

Olyan kezelés, amely a szervezet védekező rendszere, elsősorban az immunrendszer károsodott működésének helyreállítására, működésének serkentésére irányul. A terápia célja a fertőzések, betegségek leküzdése. Legjelentősebb ága az immunterápia.

Biopszia (biopsia)

Kis szövetdarab sebészi eltávolítása a test valamely szervéből, szövetéből mikroszkópos vizsgálat céljára; annak megállapítására, hogy jelen van-e rákos elváltozás. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás.

Brahiterápia (brachytherapia)

Belső besugárzás. A sugárterápia egyik formája, melyet azáltal érnek el, hogy radioaktív anyagot tartalmazó tűket, tubusokat közvetlenül a rákos szövetbe vagy annak közvetlen környezetébe helyeznek el.

Bronhoszkóp (bronchoscop)

 

Egy hajlékony, világítással, optikai lencsével ellátott csőszerű készülék, melyet a légcső és hörgők vizsgálatára használnak. Modernebb változatai alkalmasak videofelvételek készítésére is.

Bronhoszkópia (bronchoscopia)

A légutak, légcső, hörgők bronhoszkóppal történő vizsgálata.

Ciszta (cysta)

Kóros zsákszerű képlet, mely folyadékot vagy félfolyékony anyagot tartalmaz. Lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) is. A női emlőkben gyakran találhatók tapintható csomók, melyek sokszor ártalmatlan cisztának bizonyulnak.

Cisztoszkóp (cystoscop)

Világítással és optikai lencsével ellátott, hajlékony csőszerű készülék. Ezen keresztül az orvos átvizsgálja a húgyhólyag belfelületét és a gyanúsnak vélt területről -mikroszkópos vizsgálat céljára - szövetmintát vehet.

Citológia (cytologia)

 

Üveglemezre felvitt és konzerváló oldattal rögzített (fixált), majd megfestett sejtek mikroszkópos vizsgálata. A vizsgálathoz a sejtek a szervezet legkülönbözőbb részeiből, pl. hüvelyből, gyomorból, húgyhólyagból stb. nyerhetők. Legelterjedtebb a hüvelykenet-vizsgálat, melynek során a méhnyakról vesznek mintát, annak megállapítása céljából, hogy van-e köztük rákos sejt.

Csontvelő

Felnőttben vörös és sárga (zsíros) csontvelőt különböztetnek meg. Sárga és zsíros csontvelő tölti ki a hosszú csöves csontok üregeit. Vörös csontvelő felnőttekben csak a lapos csontok szivacsos csontállományában (szegycsont, medencecsontok, csigolyák) található, s ez a vérsejtképzés helye.

Csontvelő-biopszia

Vastag tűn keresztül a szivacsos csontállomány eltávolítása, rendszerint a medencecsontból. A csontállomány réseiben, üregeiben csontvelő található. Megfelelő előkészítés után vékony metszeteket készítenek, és mikroszkóposan vizsgálják. A vizsgálat alkalmas a csontvelőt érintő kóros folyamatok, leukémia és egyéb vérképzőszervi megbetegedések diagnosztizálására.

Csontvelő-transzplantáció (csontvelő-transplantatio)

 

Egy olyan eljárás, melynek során a beteg (leukémiás) csontvelőt nagy dózisú besugárzással vagy kemoterápiás kezeléssel elpusztítják, majd az elpusztult csontvelőt - a kezelések előtt levett és a leukémiás sejtektől megtisztított saját csontvelővel (autolog csontvelő transzplantatio), vagy más személytől származó csontvelő beültetésével (allogen csontvelő transzplantatio) - pótolják.

Diagnózis (diagnosis)

Valamely betegség pontos megállapítása.

Diagnosztika

Mindazon eljárások összessége, melynek révén valamilyen betegség felismerésre, azonosítására kerül. Ennek érdekében figyelembe veszik a tüneteket, illetve fizikális, laboratóriumi és műszeres vizsgálatokat végeznek.

Digitális-rektális vizsgálat (digitalis-rectalis vizsgálat, DRV)

A végbél, illetve férfiakban a végbélen át a prosztata vizsgálatára alkalmas eljárás. Az orvos gumikesztyűs kezének ujját a végbélbe vezeti és körültapintja a végbél falát, illetve férfiakban a prosztatát (prostata), a rák tüneteinek, jeleinek felderítése érdekében.

Diszplasztikus névus (dysplasticus naevus)

Olyan anyajegy, amely már megjelenésében különbözik a szokványos anyajegyekétől: azoknál nagyobb, szélei szabálytalanok és színezettsége sem egyenletes. Rendszerint laposak, de ki is emelkedhetnek a bőr felszínéből.

Dózis (dosis)

Jelentése adag.

Endoszkóp (endoscop)

Vékony, hajlékony, világítással és optikával ellátott cső, melyen keresztül az orvos a test belsejébe, annak üreges szerveibe tud betekinteni.

Endoszkópia (endoscopia)

Olyan diagnosztikus eljárás, melynek során az orvos az endoszkóp segítségével a test belsejébe, üreges szerveibe tud betekinteni. Szükség esetén szövetmintát vehet (biopszia) mikroszkópos vizsgálat céljára.

Epidemiológia

Járványtan. Olyan tudományág, amely valamely betegség adott népességen belüli előfordulásával és megoszlásával, valamint a betegség és környezet kapcsolatával foglalkozik. Rákepidemiológiai tanulmányok tárgya például az, hogy a környezet, a foglalkozási ártalmak és személyes szokások (pl. dohányzás, táplálkozás, életforma) mennyire befolyásolják a daganatos megbetegedések előfordulását.

Epidurális tér

A gerincvelő burkai és a gerinccsatorna fala között elhelyezkedő tér, ahová érzéstelenítés céljából gyógyszereket szoktak befecskendezni. Ezt orvosi szakkifejezéssel epidurális vagy kaudális érzéstelenítésnek nevezik.

Eritroplázia (eythroplasia)

Vörös, szemcsés vagy sima felszínű, körülírt folt a nyálkahártyákon (pl. a szájüregben), amely a rák korai jelenlétére utalhat.

Frakcionált sugárterápia

Olyan sugárkezelés, amikor a szükséges sugárdózist kisebb adagokba elosztva adják le a besugározandó területre.

Gasztroenterológus (gastroenterologus)

Az emésztőrendszer rendellenességeivel foglalkozó szakorvos.

Gasztroszkóp (gastroscop)

Egy hajlékony, világítással, optikával ellátott csőszerű eszköz, amelyet a szájon és nyelőcsövön át a gyomorba vezetnek, és segítségével a gyomor belfelülete vizsgálható ("gyomortükrözés"). Szükség esetén szövetminta is vehető az elváltozást mutató területekről.

Graft verzusz hoszt betegség (graft versus host disease) (GDHD)

Graft = átültetett. Az átültetett szövet reakciója a befogadó szervezettel szemben.

Gerinccsapolás (lumbal punctio)

Az agyat, gerincvelőt körüláramló testfolyadékból történő, mintavétel célját szolgáló beavatkozás.

Hematológia (haematologia)

A vérképző szervek és az azt érintő betegségek tanulmányozásával foglalkozó tudományág.

Hematológus (haematologus)

A vérképzőrendszer betegségeivel és gyógyításával foglalkozó szakorvos.

Hormonok

A szervezet belső elválasztású mirigyeinek termékei. A testnedvek továbbítják őket, és szabályozzák a szervezet növekedését, anyagcseréjét, nemi működését stb.

Hormonterápia (hormontherapia)

A daganatos betegségek kezelésében alkalmazott eljárás, amely arra irányul, hogy megakadályozza a rákos sejteket abban, hogy a növekedésükhöz szükséges hormonokhoz hozzájussanak.

Hospice

Elsősorban daganatos betegségük végső szakaszába jutott betegek humánus gondozását végző szervezetek. A Hospice-szervezetek célja a betegek életminőségének javítása, testi és lelki szenvedéseinek enyhítése, fizikai aktivitásuk támogatása, a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász elviselésében.

Immunoglobulinok

A szervezet immunrendszere által termelt fehérjék (proteinek), melyek a fertőzések és káros idegen anyagok (antigének) leküzdésében, semlegesítésében vesznek részt.

Immunrendszer

A szervezet azon szerveinek (csecsemőmirigy, lép, nyirokcsomók stb.), sejtjeinek és az általuk termelt anyagoknak az összessége, melyek a szervezet fertőzések és más betegségek elleni védelmében játszanak fontos szerepet.

Immunszuppresszió (immunsuppressio)

A szervezet immunválaszának csökkentése egy külső beavatkozással szemben, melyet gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel idéznek elő. Immunszuppressziót alkalmaznak pl. szerv- vagy szövetátültetés esetén, annak megelőzésére, hogy a szervezet immunrendszere kilökje a beültetett idegen szervet vagy szövetet.

Immunterápia (immuntherapia)

Olyan gyógykezelés, amely a szervezet védekező mechanizmusait serkenti.

Inciziós biopszia (incisios biopsia)

Incizió = bevágás, bemetszés. Tumor vagy tumorgyanús szövet egy részének eltávolítása, szövettani és mikroszkópos vizsgálat céljából. A daganat egy része visszamarad a szervezetben, melyet akkor távolítanak el, ha a vizsgálat a szövetmintában rák jelenlétét mutatja. Exciziós biopsziának nevezik azt az eljárást, amikor a gyanús csomót egészben eltávolítják, a betegség pontos megállapítása érdekében.

Infiltráció (infiltratio)

Beszűrődés. Idegen anyagok behatolása a sejtekbe, szövetekbe.

Infiltratív növekedés

A rosszindulatú daganatok növekedési formája. Jellemzője, hogy a daganatszövet nyúlványokat, csápokat bocsát a környező ép szövetekbe, s beszűri azokat.

Inflammáció (inflammatio)

Gyulladás.

In szitu (in situ)

A rosszindulatú daganat korai stádiumának megjelölésére használt kifejezés. A daganat ilyenkor még a kiindulási szövet területére korlátozódik, nem szűrte be a környező, ép szöveteket.

Intraoperatív sugárterápia

A daganat műtét közben történő közvetlen besugárzása.

Intravénás (i.v.)

Gyűjtőérbe történő befecskendezés. Ezáltal a befecskendezésre kerülő gyógyszer, hatóanyag a leggyorsabb úton jut el a szervezet minden részébe.

Intracavitalis besugárzás

Az eljárás során radioaktív anyagot helyeznek a szervezet valamely testüregébe (pl. mellkasba, hüvelybe), a környezetében lévő daganat besugárzása céljából.

Intravénás kanül

Vékony műanyag cső, amelyet egy gyűjtőérbe (vénába) vezetnek. Rajta keresztül különböző anyagokat, gyógyszereket újabb szúrások elkerülésével juttatnak be a vérpályába.

Izotóp-szken (izotóp scan)

Izotópvizsgálat, szcintigráfia. Különböző szervek vizsgálata, előzetesen beadott és az egyes szervekben megjelenő radioaktív anyag segítségével. Az eljárás során ártalmatlan mennyiségű izotópot adnak be a betegnek, intravénásan vagy szájon át, amely felgyülemlik a szervezet azon helyein, ahol a sejtek gyorsabban osztódnak. A radioaktív anyag a véráramon keresztül eljut a szervezet minden részébe. Ekkor a beteget egy nagyon érzékeny sugárzásmérő-berendezés alá fektetik, s a műszer elkészíti a szcintigrammot. Így megállapítható, hogy a vizsgált szerv működése zavartalan-e, illetve kimutatható-e benne kóros terület vagy szövetszaporulat. Csökkent vagy fokozott izotópfelvétel jelzi a kóros elváltozást és annak helyét.

Kahexia (cachexia)

Súlyos betegségtől leromlott fizikai állapot, elerőtlenedés.

Kiújulás (recidiva)

Egy betegség és annak tüneteinek újbóli megjelenése a kezelés után. A daganatos megbetegedések esetén a kiújulás történhet a rák eredeti helyén vagy annak környezetében, s távolabb, a szervezet más helyein. Előbbi esetében helyi kiújulásról beszélünk, az utóbbi esetben áttétekről (metasztázisok) van szó.

Klinikai kipróbálás

Leendő gyógyszerek, diagnosztikus eszközök, kezelési eljárások emberen - szigorúan ellenőrzött körülmények között - történő vizsgálata, melynek célja hatásosságuk, hasznosságuk igazolása a tudomány objektív módszereivel.

Karcinóma (carcinoma)

Rák. A rákos megbetegedés megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A köznapi nyelvben mindenfajta rosszindulatú daganat (függetlenül attól, hogy honnan ered) megnevezésére szolgál.

Karcinogén (carcinogen)

Rákot előidéző anyag, amely annak kialakulását elindítja (pl. az azbeszt).

Kemoterápia (chemotherapia)

A rákos beteg sejtpusztító vagy sejtszaporodást gátló gyógyszerekkel történő kezelése.

Kriosebészet (cryosebészet)

Szövetek (pl. rákos szövet) elpusztítása, nagyon alacsony hőfokon történő fagyasztással.

Krónikus (chronicus)

Hosszantartó, állandósult, lassú lefolyású betegségek megnevezése.

Komputer tomográfiás vagy komputer axalis tomográfiás vizsgálat (CT vagy CAT)

Olyan vizsgáló eljárás, melyet egy komputerrel összekapcsolt röntgenkészülékkel végeznek. A vizsgálat alkalmával az emberi testről rendkívül részletes képek nyerhetők. A test vékony "szeletekben" történő feltérképezésről van szó. Az eljárás az egyszerű röntgenvizsgálatnál sokkal érzékenyebb, így elsődleges rákok (primer tumorok) és áttétek (metasztázisok) felderítésére igen alkalmas eljárás.

Kolon (colon)

A vastagbél azon része, amely a vékonybéltől a végbélig terjed.

Kolonoszkóp (colonoscop)

Világítással és optikai lencsével ellátott, hajlékony csőszerű készülék, mely a bél belfelületéről felvételek készítésére alkalmas.

Kolonoszkópia (colonoscopia)

A vastagbél belfelületének teljes hosszában történő vizsgálatára alkalmazott eljárás, kolonoszkóp segítségével.

Kombinációs kemoterápia

Többféle rákellenes gyógyszer együttes alkalmazása. Együttes hatásuk csökkenti a ráksejtek esélyét arra, hogy az egyes gyógyszerek által okozott károsodást kiheverjék és sérüléseiket kijavítsák, vagy velük szemben ellenállást (rezisztenciát) fejlesszenek ki.

Kombinált kezelés

Komplex kezelés. A sebészi, sugár-, kemo- és immunterápiás lehetőségek együttes alkalmazása a rákos betegek gyógykezelésében, a lehető legjobb eredmény elérése céljából.

Kontrasztanyagok

Röntgendiagnosztikai eljárások során alkalmazott speciális anyagok, amelyek lehetővé teszik az üreges szervek, testüregek és az érrendszer vizsgálatát. Alkalmazásukkal a szervek körvonalai a felvételeken jobban kirajzolódnak. A kontrasztanyagot injekcióval vagy szájon át juttatják be a szervezetbe.

Kontrasztos röntgenvizsgálat

Röntgensugárral végzett vizsgálat. Ennek során kontrasztanyag beadásával növelik a szervezet egyes részeinek röntgenképernyőn vagy felvételen való láthatóságát.

Külső besugárzás

Röntgengépből vagy más sugárforrásként szolgáló készülékből történő besugárzás. A készüléket a betegtől meghatározott távolságban helyezik el.

Leukémia (leukaemia)

Jelentése fehérvérűség. A fehérvérsejtképző rendszer kóros burjánzása. Rosszindulatú daganatféleség. A túltermelt sejtek típusa szerint megkülönböztetünk limfoid (éymphoid) és mieloid (myeloid) leukémiát.

Leukoplakia

Fehér foltok képződése a szájüreg, ínyek nyálkahártyáján. Rákot megelőző elváltozás jele is lehet.

Limfangiográfia vagy limfográfia (lymphangiographia vagy lymphographia)

Egy-egy testtájék környéki (regionális) nyirokcsomóinak röntgenvizsgálatára szolgáló eljárás. A röntgenképen árnyékot (kontrasztot) adó festékanyagot fecskendeznek a vizsgálandó testtájék szövetei közé. Innen a kontrasztanyag a nyirokereken keresztül a nyirokcsomókba jut és kirajzolja azokat. A kontrasztfesték bevitelét követően - különböző időpontokban - készített felvételek alkalmasak a nyirokcsomók és a nyirokáramlás kóros elváltozásainak felderítésére.

Limfociták (lymphocyták)

A fehérvérsejtek egyik, a nyirokszervekben különösen nagy mennyiségben felhalmozódó típusa, melyek az immunrendszer egyik legfontosabb sejtes elemét képezik. A sejteknek az immunfolyamatok lefolyásában és szabályozásában egyaránt fontos szerepe van. Három fő formájuk a T-sejt, a B-sejt és a természetes ölősejt (natural killer, NK-sejtek).

Makrobiotikus diéta (macrobioticus diéta)

Főként szemes gabonából, elsősorban barna rizsből álló étrend, melyet némelyek a rák elsődleges kezelési módjaként ajánlanak. Az étrend követőinek cukor, hús, vagy állati termékek fogyasztását tiltják. Szakmai testületek véleménye szerint a diéta sem a rákos betegség kezelésére, sem megelőzésére nem alkalmas, sőt, szigorú betartása az egészségre nézve komoly kockázatot jelent.

Mágneses magrezonanciás vizsgáló eljárás vagy leképezés (angolul Magnetic Resonance Imaging, rövidítve MRI; Nukleáris Mágneses Rezonancia, rövidítve NMR-vizsgálat néven is ismert)

Viszonylag új, nagyhatású eszköz és eljárás a szervezet belső részeiről, szerveiről történő képalkotás céljaira. Olyan technológia, amely mágneses mezőket alkalmaz a test különböző részeinek leképezésére. Ezt nagyon erős elektromágneses és rádiófrekvenciás hullámok alkalmazásával és komputer segítéségével érik el. Az MRI-vel nagy felbontású felvételek készíthetők. Olyan személyek esetében, akiknek szervezetében bármilyen fémtartalmú eszköz (pacemaker, ízületi protézis, mesterséges szívbillentyű stb.) van beépítve, vagy háborús sérülés következtében szilánk maradt testükben, a vizsgálat nem végezhető.

Malignus

Jelentése rosszindulatú. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket ad.

Malignus tumor

Ráksejtekből álló kóros szövettömeg, mely beszűrheti a környező szöveteket és a szervezet távoli helyein áttéteket (metasztázis) képezhet.

Metasztázis (metastasis)

Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges (primer) daganatból származik, és onnan a nyirok- és vérpályákon keresztül szóródik szét a szervezet különböző szerveibe.

Metasztatizál

Az elsődleges daganatból kiszabaduló ráksejtek a nyirok- és/vagy vérpályákon a szervezet egyik részéből a másik részébe terjednek, majd ott megtelepednek és másodlagos tumorokat képeznek.

Mikrometasztázisok

Egy elsődleges (primer) rosszindulatú daganat szétszóródott sejtjeiből a szervezet különböző helyein képződő olyan kisméretű áttétek, amelyek a jelenlegi vizsgálóeszközökkel nem deríthetők fel.

Monoklonális antitestek

A sejtek (pl. ráksejtek) valamely igen jellegzetes összetevőjét felismerő és ahhoz kötődő ellenanyag-molekulák. A rákterápiában arra használják, hogy a hozzájuk kötött kemoterápiás szert vagy sugárzó izotópot a ráksejtekhez szállítsák. Cél, hogy csupán a ráksejtekre fejtsék ki hatásukat, azokat öljék el, de kíméljék meg az egészséges szöveteket.

Morbiditás

A megbetegedés arányszáma az összlakosság számához viszonyítva: azt fejezi ki, hogy egy bizonyos területen bizonyos idő alatt (egy év) 100 000 lakosból hány betegedett meg.

Mortalitás

Valamely betegségben bekövetkezett halálozás arányszáma az összlakosság számához viszonyítva (azt mutatja meg, hogy 100 000 lakosból egy év alatt hányan haltak meg egy bizonyos betegségben).

Napvédő faktor

Napozásnál a bőr vörösödését, leégését megakadályozó vagy csökkentő kenőcsök, emulziók jellemzésére használt fogalom. Azt jelenti, hogy az adott krém vagy emulzió milyen mértékben szűri ki - a napsugárzás ultraibolya részéből - a bőr károsodásáért leginkább felelős UV-B sugarakat. Minél magasabb a faktorszám, annál nagyobb az adott készítmény védőhatása.

Narkotikum (narcoticum)

Az ópiátok szerkezetéhez és hatásához hasonló tulajdonsággal rendelkező fájdalomcsillapító gyógyszerek.

Neoadjuváns terápia

A daganat nagyságának csökkentésére - az elsődleges sebészi beavatkozást megelőző - kemoterápiás kezelés. Főképp olyankor alkalmazzák, amikor a tumor nagy a sebészi eltávolításhoz. A terápia eredményeként később a műtét elvégezhető.

Neoplazma (neoplasma)

Jelentése daganat. Bármilyen új kóros szövetszaporulat megjelölésére szolgáló szakkifejezés. A neoplazma lehet jóindulatú (benignus) vagy rosszindulatú (malignus). Az orvosi gyakorlatban bármilyen eredetű rosszindulatú daganat- (rák-) féleség megjelölésére használatos kifejezés.

Naevus

A mindannyiunk bőrén kisebb-nagyobb számban található anyajegyek elnevezésére szolgáló orvosi szakkifejezés. Az anyajegyek a bőr hámjában, az epidermiszben előforduló pigmenttermelő sejtek, az ún. melanociták kisebb-nagyobb csoportjaiból felépülő jóindulatú daganatok, amelyek sötét, körülírt folt formájában jelennek meg a bőrön. Sejtjeik barnás festékanyagot tartalmaznak.

Nyirokcsomók (nyirokmirigyek)

A szervezet különböző helyein elhelyezkedő, kicsiny, bab alakú szervek, melyek a szervezetet behálózó nyirokerek útjába iktatva helyezkednek el és a szervezet immunrendszerének fontos részét képezik. Bennük fejlődnek és raktározódnak a limfociták, melyek az immunrendszer fontos sejtes elemei. A nyirokcsomók kiszűrik a hozzájuk érkező nyiroknedvből a fertőző anyagokat és idegen testeket. Ezzel kapcsolatban bennük gyulladás alakulhat ki, ami a nyirokcsomók duzzanatával, megnagyobbodásával jár. A nyirokcsomók kiszűrik az odaérkező ráksejteket is, melyek vagy elpusztulnak, vagy szaporodásnak indulva nyirokcsomó-áttét kialakulásához vezetnek.

Okkult vérzés kimutatására irányuló székletvizsgálat

Okkult = rejtett, nem látható. A székletben szabad szemmel nem látható vérnyomok kimutatására szolgáló eljárás. Lényege, hogy a székletből vett mintát olyan vegyi anyaggal átitatott papírlapra helyezik, melyben színváltozással járó reakció következik be, amennyiben a széklet nagyobb mennyiségben tartalmaz vérből származó festékanyagot. Viszonylag egyszerű, olcsó vizsgálati eljárás, mely a gyomor-bélrendszer különböző szakaszait érintő, vérzéssel járó kóros elváltozásokra (fekélyek, rák) hívhatja fel a figyelmet. Az eljárás nem rákszűrő vizsgálat, csupán a gyomor-béltraktusból származó kóros vérzést mutatja ki. Miután az ilyen kóros vérzés származhat daganatból is, a teszt elvégzése közvetett módon mégis elősegítheti a gyomor- béltraktusból kiinduló rákok, elsősorban a vastagbélrákok korai felismerését.

Onkogén (oncogen)

Az onkogének a sejt örökítőanyagának olyan részei, melyek valamilyen okból rendellenesen aktiválódnak, így sejt rákos sejtté alakul át.

Onkológia (oncologia)

Az orvostudománynak daganatokkal foglalkozó ága.

Onkológus

A daganatos megbetegedések kezelésével foglalkozó szakorvos.

Opiátok

Fájdalomcsillapító gyógyszerek, amelyek kémiailag az ópiumokkal rokon vegyületek.

Palliatív kezelés

A gyógykezelésnek olyan formája, amely a tünetek (például a fájdalom) enyhítésére törekszik, de a betegség gyógyulását, lefolyásának megváltozását nem eredményezi. A palliatív kezelés elsődleges célja tehát a beteg életminőségének javítása.

Patológia (pathologia)

Az orvostudomány azon ága, melynek művelői a szervezetből vett szöveteket, szervrészleteket megfelelő előkészítés után mikroszkóposan vizsgálják. Ez az ún. kórszövettani vizsgálat. Az eltávolított szövetmintát mindig kórszövettani vizsgálatnak kell alávetni, mert csak így állapítható meg biztonságosan, hogy van-e benne rákos elváltozás.

Placebo

Színben, alakban valamely gyógyszert utánzó, hatóanyagot nem tartalmazó készítmény. Új gyógyszer klinikai kipróbálása során a kontrollcsoport kezelésére alkalmazzák. A hatástalan placebo-készítménnyel kezelt betegcsoportban észlelt eredményekhez hasonlítják a kipróbálásra kerülő, új gyógyszerrel kezelt betegcsoportban kapott eredményeket.

Prekancerozus (praecancerosus)

Rákot megelőző állapot. Olyan, a szervezet bármely részében észlelt kóros elváltozás, amelyből tapasztalat szerint rák fejlődhet ki.

Prevenció (preventio)

A megbetegedések számának csökkentése, megelőzése, ismert rákkeltő anyagok környezetből való eltávolítása, vagy emberre való hatásának más módon történő kiküszöbölése. Ezt elsődleges (primer) prevenciónak nevezzük. Például a dohányzás elhagyása nagymértékben csökkenti tüdőrák és számos egyéb ráktípus kialakulásának kockázatát.

Prognózis (prognosis)

Valamely betegség várható lefolyására vonatkozó előrejelzés. A beteg gyógyulási kilátásainak az orvosi leletek alapján történő megítélése.

Radioterápia (sugárterápia)

A rák kezelése nagy energiájú ionizáló sugárzással. Sugárterápia használható a rák kiterjedésének, nagyságának csökkentésére műtét előtt vagy a műtét során, és az esetleg visszamaradt rákos sejtek elpusztítására a műtétet követően. Hasznos még a sugárterápia a kiújult rák kezelésére, kiterjedésének és az általa okozott tünetek (pl. fájdalom) csökkentésére is.

Recidiva

Az eredeti rák ismételt megjelenése, hosszabb-rövidebb idővel műtéti eltávolítása vagy sugárzással történő elpusztítása után. Megtörténhet az elsődleges rák kialakulásának helyén, vagy közvetlen környezetében.

Rehabilitáció

A felgyógyulás utáni állapotnak megfelelő munkába állítás. A gyógyításban alkalmazott program segít abban, hogy a beteg az új helyzethez alkalmazkodjon, és napi élete a megszokotthoz leginkább hasonlítson. A rehabilitáció igen összetett tevékenység, amely magába foglalja a beteg fizikai állapotának minél tökéletesebb helyreállítását (pl. szervpótló protézis alkalmazása), illetve az alkalmazkodást, elősegítő tanácsadást és a beteg lelki (pszichés) támogatását is.

Relapszus (relapsus)

Romlás, visszaesés. A betegség tünetmentes periódus után fellépő, újra történő megjelenését, kiújulását jelző orvosi szakkifejezés.

Remisszió (remissio)

A kórtünetek ideiglenes megszűnése vagy csökkenése, átmeneti javulás. A betegség okozta tünetek kezelés hatására történő teljes (komplett remisszió) vagy részleges (parciális remisszió) eltűnésének, megszűnésének jelzésére szolgáló szakkifejezés. Jelzi azt a periódust, időtartamot is, ameddig a betegség a kezeléssel ellenőrzés alatt tartható. A remisszió azonban nem jelent egyben gyógyulást is.

Sebészi beavatkozás

Operáció, műtét. A megbetegedett testrész, szerv, szervrész eltávolítása. Célja a szervezet működésének lehető legtökéletesebb helyreállítása.

Szegycsont-punkció (sternum punctio)

Csontvelőleszívás egy fecskendőhöz rögzített tűn keresztül, rendszerint a szegycsontból. A leszívott csontvelőt üveglemezre (tárgylemezre) kenik, megfestik, és mikroszkóposan vizsgálják.

Stádiumbeosztás (staging)

Stádiumba sorolás. A betegség (ez esetben a rák) pontos kiterjedésének megállapítására irányuló eljárás. A stádium meghatározása elősegíti a megfelelő kezelés megválasztását.

Szűrés (screening)

Valamely betegség (pl. rák) tünetmentes személyekben történő felderítése. Célja a betegség (pl. rák vagy rákmegelőző állapot) korai szakaszban történő felderítése. Ennek érdekében a lakosság adott rákféleségekre kiterjedő tömegszűrését végzik, különös tekintettel a veszélyeztetett korosztályokra.

Sugárkezelés

Sugárterápia, radioterápia. Lényege: nagy energiájú sugárzás irányítása és leadása adott testrészre. A sugárzások a test szövetein áthaladva biológiai hatást idéznek elő. A daganatos betegségek kezelésében alkalmazott besugárzások hatása abban áll, hogy a sugárzás elpusztítja a rákos sejteket és/vagy akadályozza azok további szaporodását. Ezáltal csökkentik a daganat méretét, illetve akadályozzák növekedését. A besugárzást kétféle módon lehet végezni, külsőleg vagy belsőleg. Külső besugárzásnál egy készülékből juttatják el a sugárzást a testben lévő rosszindulatú daganathoz. Belső besugárzásnál radioaktív anyagot tartalmazó kis tartályokat (kapszula, tű, drót) helyeznek el közvetlenül a tumorba, vagy annak közvetlen szomszédságába.

Száloptikás endoszkóp

Világítással és nagyító optikával ellátott vékony, hajlékony műszer, amelyet egy-egy szerv vagy testüreg belsejének megtekintésére használnak. A különböző szervek vizsgálatára kialakított és használt endoszkópok külön elnevezéssel rendelkeznek (pl. a gége vizsgálatára használt laringoszkóp, a hörgők vizsgálatára használt bronhoszkóp, a gyomor vizsgálatára használt gasztroszkóp stb.).

Szisztémás kezelés

Olyan kezelés, melynél az alkalmazott hatóanyag eléri a szervezet összes sejtjét, tehát a test egészére fejti ki a hatását. Ilyen például a rosszindulatú daganatok kezelésében alkalmazott kemoterápia.

Szupportív terápia

Támogató kezelés. A daganatos betegségek kezelésében alkalmazott kiegészítő terápia. Nem helyettesítheti a hagyományos gyógyító eljárásokat (a sebészi-, sugár- és/vagy kemoterápiás kezelést), de elősegíti és fokozza azok hatását, enyhíti a kísérő tüneteket (pl. fájdalom), ezáltal javíthatja a betegek életminőségét.

Tapintható daganat

Szövetszaporulat, vagy körülírt göb a test valamely részében, amit tapintással érezni lehet.

Teljes testbesugárzás

Olyan eljárás, melyet elsősorban csontvelő-átültetés előkészítéseként, a szervezetben még jelenlévő leukémiás sejtek elpusztítása céljából alkalmaznak.

Teljes vérképvizsgálat

Olyan laboratóriumi vizsgálat, melynek során az ujjbegyből vagy vénából vett kis mennyiségű vérmintából meghatározzák - az egységnyi vértérfogatban jelenlévő - vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék számát. Emellett több más fontos jellemző meghatározására alkalmas. Rákos betegeknél a kemoterápiás és sugárkezelés előtt, közben és után a rendszeres vérképvizsgálat nagyon fontos.

Terminális állapot

Végső állapot. Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a rák igen előrehaladott állapotban van, életfontosságú szervekre is ráterjedt és a beteg állapota feltartóztathatatlanul romlik.

Thoracotomia

A mellkas megnyitása. Sebészi beavatkozás, melynek során a mellkason kis nyílást készítenek, például endoszkóp bevezetése céljából.

TNM

A daganatok stádiumba sorolásánál használt nemzetközileg elterjedt osztályozási mód. A T a tumor (daganat), az N a nyirokcsomók (node), az M a metasztázis (áttét) szavak kezdőbetűi.

Toxicitás

Mérgezőképesség. Valamilyen vegyszer, gyógyszer szervezetet vagy annak különböző szerveit károsító, nem kívánatos mellékhatása.

Toxinok

Mérgező anyagok. Különböző állatok, növények, baktériumok, gombák által termelt mérgező anyagok.

Transzfúzió

Vérátömlesztés. Egy-egy személytől, véradótól (donortól) levett vér vagy véralkatrészek (pl. vérlemezke-sűrítmény) bevitele egy másik személybe, intravénás úton.

Transzplantáció (transplantatio)

Olyan sebészi eljárás, melynek során egyik személyből (donor) eltávolított szervet vagy szövetet másik személybe (recipiens) ültetnek. Transzplantáció az is, ha a szövetátültetés (pl. bőr) ugyanazon személyben egyik helyről a másikra történik.

Transzrektális ultrahang vizsgálat (transrectalis ultrahang vizsgálat)

A prosztatarák diagnosztikájában használatos eljárás, mikor az ultrahangos készülék vizsgálófejét a végbélbe vezetve nézik a prosztatát. A prosztatarák korai stádiumban való felderítését elősegíti.

Tumor

Jelentése duzzanat, daganat, szövetszaporulat. Lehet gyulladásos vagy daganatos természetű. A daganatos természetű szövetszaporulat (tumor, neoplazma) lehet jóindulatú (benignus), vagy rosszindulatú (malignus).

Tumormarker

A vérben vagy más testfolyadékban jelenlévő anyag, melynek jelenléte vagy megszaporodása arra utal, hogy a vizsgált személynél rákos betegség áll fenn.

Tumorszupresszor gének

Olyan gének, amelyek normális működésük esetén megakadályozzák rák kifejlődését.

Ultrahangos-vizsgálat

Nagyfrekvenciás, az emberi fül által nem hallható hanghullámokat kibocsátó készülékkel történő vizsgálat. Fájdalom- és kockázatmentes vizsgálóeljárás, melynek során a szövetek, szervek által visszavert hanghullámok képet alkotnak a vizsgált testrészekről, szervekről. A különböző sűrűségű szövetek eltérő módon verik vissza a hanghullámokat. A daganatok a normál szövettől eltérő "visszhangot" adnak, s ezáltal a képen kirajzolódnak. A készüléket a bőrhöz nyomva előre-hátra mozgatják a vizsgálandó területen. A bőrt speciális zselészerű anyaggal (géllel) síkossá teszik. A vizsgálatot a daganatok pontos diagnosztikájában alkalmazzák.

Ultraibolya-sugárzás (UV-sugárzás)

A Napból eredő, 1-400 nanométer közötti hullámhosszú sugárzás, melynek két fő típusa ismert, az UV-A és UV-B. Az ózonréteg elvékonyodása miatt e sugarak mind nagyobb része jut el a földfelszínig. Elsősorban az UV-B sugarak felelősek a bőrünk napozás által okozott leégéséért, illetve a bőrrákok, melanomák keletkezésében fontos szerepet játszanak. A daganatkeltő hatáshoz az UV-A sugarak is hozzájárulnak. Éppen ezért tanácsos napvédő krémek használata.

Vitaminok

Gyümölcsökben, zöldségekben és egyéb élelmiszerekben található különböző vegyi anyagok, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Csekély mennyiségben is alapvető fontosságúak az egészség fenntartásához. Több vitaminféleségnek a rákképződés gátlásában is szerepet tulajdonítanak.

Vizeletvizsgálat

A vizelet laboratóriumi analízise, mely elsősorban a vese és a húgyutak megbetegedéseinek, de sok más betegség felderítését is elősegítő, hasznos vizsgálati eszköz.

Vörösvértest

Azok a vérsejtek, amelyek a bennük lévő hemoglobin segítségével a tüdőkben felvett oxigént a szervezet különböző részeibe szállítják. Ott a szöveteknek, leadják, a szén-dioxidot pedig a szövetekből a tüdőkbe szállítják.

Vörösvértest-süllyedés

Olyan vizsgálati eljárás, amellyel azt határozzák meg, hogy az alvadásban meggátolt vérben az alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek) egységnyi idő (pl. egy óra) alatt milyen mértékben ülepednek le. Az átlagértéket meghaladó ülepedési sebesség különböző betegségek, többek között daganatos betegség fennállására utalhat.

Zsírfélék

 

A szénhidrátok és fehérjék mellett a harmadik alapvető tápláléktípust képező anyagok. Fontos kalória- és energiaforrást jelentenek. Nagyobb mérvű fogyasztásuk azonban több szempontból káros az egészségre. Számos megfigyelés arra utal, hogy a magas zsírtartalmú táplálékot fogyasztók körében egyes rákféleségek, pl. az emlő- és vastagbélrák gyakoribb.